בית - פרשת-שבוע - שביעי של פסח חס"ה לשבת 

.

עוד עדכונים

שביעי של פסח - חס"ה לשבת 

מדוע קריעת ים סוף לא נעשתה במטה? מה קרה לצורף שעבד בחול המועד? ומה מברכים על המצה בזמן שעדיין אין לחם בחנויות? • חידוש סיפור והלכה לשביעי של פסח


רבי יוסף שמואלי  | יום חמישי י"ט ניסן התשפ"ה  |  17.04.2025  |  23:30


Media Content

חידוש

"ואתה הרם את מטך ונטה את ידך על הים" (בשלח יד, טז)

כתב רבנו הרא"ש ז"ל בפירושו על התורה וזה לשונו: שמעתי מפי אבא מרי עליו השלום שקריעת ים סוף לא נעשית במטה. והטעם לפי שהיו מלעיבים ומלעיגים על משה מלאך ה' צבאות, והיו אומרים מה כוחו ומה טיבו של משה, והלא הקטן ממנו אילו היה מטה האלהים בידו יעשה נסים ונפלאות כמוהו, אז ראה והשקיף אל קנא יושב בשמים וציוה למשה עבדו ואתה הרם את מטך, פירוש הפרישהו ממך, לשון תרומה, ונטה את ידך על הים ובקעהו, וכן עשה. וזהו שאמר הפסוק (פסוק לא) ויאמינו בה' ובמשה עבדו, אז הרגישו היכולת שהיה ביד משה בלתי מטה האלהים, וחזרו והודו לראשונות.

 

סיפור

לא משתלם לעבוד בחול המועד

היה זה בחל המועד סכות תשל''א. עבר הגאון רבי מצליח מזוז זצ''ל ברחובות העיר תוניס וראה יהודי עובד בחנותו, במלאכת הצורפות. אמר לו: ''שמא שכחת שאסור לעבד בחול המועד?'' אמר: ''יודע אני, אבל עבודה דחופה לי לעשותה''. אמר לו הרב: ''אין זה דבר האבד, ואסור לעשותו במועד''. לא צית האיש, והמשיך במלאכתו.

כעבר שלשה שבועות, ביום ששי, הגיעה אל בית הרב נערה בוכיה: אבי הצורף נעצר בעלילה שקנה תכשיטים גנובים. מיד קם הרב והלך לתחנת המשטרה, בקש שישחררו את העצור לשבת, וחתם ערבות אישית לשובו לכלא ביום ראשון. בדרך ספר העצור כי מחמת הענויים הודה בנכונות העלילה, למרות שהאמת היא שלא סחר בתכשיטים גנובים. אדרבא, ממנו נגנבו תכשיטים יקרים. אמר לו הרב: ''אספר לך ספור. מעשה באחד שהחמיצו לו ארבע מאות חביות יין. ערך חשבון נפש, והבין שקפח מעט את האריס שעבד בכרמו, ועל כן ארע לו הפסד זה. פיצה את האריס - ופתאום התיקר מחיר החמץ ונמכר במחיר היין וכסה את הפסדו... כדאי גם לך לערך חשבון נפש: עבדת בחל המועד כדי להרויח עוד מעט ממון - ולבסוף, ראה מה הרוחת''... אמר: ''טעיתי, רבי, לא אוסיף עוד לחלל את קדשת המועד''.

ביום ראשון שב האיש לכלא. אמר לו החוקר: ''כשראיתי שהרב מזוז ערב ליושרך ומשתדל למענך, הבנתי שאתה אדם ישר. פתחתי בחקירה נמרצת וגליתי שהפועל הערבי שלך, הוא שרכש את הסחורה הגנובה, ולא עוד, אלא שהודה בגנבות שגנב אצלך והחזירן!'' (מעיין המועד).

 

הלכה

ברכת המצה אחרי פסח

אם עדיין אין בחניות לחם, היות ואין לחם אחר המצה נחשבת הלחם שלנו וברכתה המוציא. מרגע שמתחיל להיות הלחם נפוץ בשוק, מצה רכה ברכתה המוציא, שהיא כלחם לכל דבר. מצה קשה - ברכתה מזונות היות והיא נכססת (קריספית), ומ"מ ראוי לאכול אותה בתוך הסעודה.

קניית חמץ אחר הפסח

יש להזהר לקנות מצרכי חמץ אחר הפסח, רק מבעל מכולת שמכר חמצו לגוי באמצעות הרבנות ויש לו תעודה על כך, כדי שלא יכשל בחמץ שעבר עליו הפסח.

מנהגי הספירה

נהגו שלא לשמוע מוזיקה, שלא להתספר עד ל"ד לעומר בבוקר (לבני אשכנז עד ל"ג לעומר) ושלא להתחתן מפני שבזמן זה מתו עשרים וארבעה אלף תלמידי רבי עקיבא ונשאר העולם שמם מתורה.

 


מוגש ע"י ראש כולל ישיבת המקובלים "נהר שלום" הרה"ג רבי יוסף שמואלי שליט"א
מתוך מאמרי מורנו ורבנו הגאון המקובל רבי בניהו שמואלי שליט"א על פרשת השבוע

בברכת שבת שלום ומבורך!